Ukrajina, Ruská Federace, Bělorusko: Právní pomoc pro studenty z těchto zemí

 

Nacházíme se v situaci, která pro naše kamarády studenty teď rozhodně není jednoduchá.

V předešlých týdnech se u nás na škole (sbírka na pomoc Ukrajině), ale i v celém Česku zvedla vysoká vlná solidarity a pomoci, na kterou bychom my jako Instititut strategického investování rádi navázali.
Vzhedem k tomu, že u nás na škole diskriminace nemá místo a my chápeme, že problémy se mohly objevit na obou stranách konfliktu, tak jsme si pro vás připravili praktickou přednášku, která by mohla pomoct jak studentům, tak i jejich rodinám.

Na půdu Vysoké školy ekonomické přijde pohovořit pan Dr. iur. Stephan Heidenhain, advokát se specializací na pracovní právo, azylovou politiku a ochranu lidských práv a svobod.

Pan Heidenhain povede přednášku v českém jazyce, nicméně na dotazy může odpovídat i v jazyce ruském.

Témata přednášky budou následující:⚠️

I. Nová pravidla pro uprchlíky – tj. ukrajinské občany a občany z třetích zemí s pobytem v Ukrajině – dle rozhodnutí Rady EU 2022/382 ze dne 4.3.2022 a to, co platí v Česku

II. Vztah rozhodnutí Rady EU 2022/382 k azylové politice – a co se změní po dni 24.2.2022 pro občany z Ruské Federace a z Běloruska v České republice

III. Nabývání občanství České republiky pro občany Ukrajiny, Ruské Federace a Běloruska
Krátký přehled

IV. Praktické tipy, formuláře, úřady

V. Otázky a poznámky

 


English version:

We find ourselves in a situation that is certainly not easy for our fellow students right now.

In the previous weeks, a high wave of solidarity and help was raised at our school (a collection for aid to Ukraine), but also in the whole Czech Republic, which we as the Institute of Strategic Investing would like to build on.
Since discrimination has no place at our school and we understand that problems could occur on both sides of the conflict, we have prepared a practical lecture that could help both students and their families.

Dr. iur. Stephan Heidenhain, a lawyer specializing in labor law, asylum policy and the protection of human rights and freedoms.
Mr. Heidenhain will give his lecture in Czech, however, he can also answer questions in Russian.

The topics of the lecture will be as follows:⚠️

I. New rules for refugees – i.e. Ukrainian and third country nationals residing in Ukraine – according to EU Council Decision 2022/382 of 4.3.2022 and what applies in the Czech Republic

II. The relationship of EU Council Decision 2022/382 to asylum policy – and what will change after 24.2.2022 for citizens from the Russian Federation and Belarus in the Czech Republic

III. Acquisition of citizenship of the Czech Republic for citizens of Ukraine, the Russian Federation and Belarus
Short overview

IV. Practical tips, forms, authorities

V. Questions and notes